Van prinses tot koningin


Bij Latour-Marliac noemden ze graag waterlelies naar personen.
Dat maakt het soms wel heel moeilijk om te zoeken naar de juiste persoon, maar hier was dat helemaal niet moeilijk met deze Nymphaea Princess Elizabeth.

Princess Elizabeth, de waterlelie en de echte

DSC_8892 Brief van de Franse Ambassade in Londen Princess Elizabeth
Brief van de Franse Ambassade in Londen

Niet alleen verraad de tijdsgeest onmiddellijk dat het over Princess Elizabeth gaat, ook de naam doet dat.  Daarnaast kan je ook de brieven omtrent deze waterlelie terugvinden in het museum van Joseph Bory Latour-Marliac.
Zo klaar als een klontje deze waterlelie.

Toch even een beetje uitleg waarom een Fransman een waterlelie naar Princess Elizabeth noemde.  Alvast niet omdat ze een legendarische  koningin zou worden, want dat konden ze bij Latour-Marliac toen nog niet weten.  Ze zou nu trouwens moeten herdoopt worden naar Nymphaea Reine Elizabeth, niet?

DSC_8893 Brief van de Franse Ambassade in Londen Princess Elizabeth
Brief van de Franse Ambassade in Londen

Deze waterlelie kwam tot stand tijdens de Tweede Wereldoorlog moet u weten en werd dus naar Elizabeth II genoemd uit solidariteit.  In 1936 werd zij de eerste in lijn voor troonopvolging.Tijdens deze oorlog werden haar jongere zus en zij geëvacueerd naar Windsor Castle.  Haar moeder weigerde immers om de kinderen over te brengen naar Canada.

“De kinderen kunnen onmogelijk zonder mij gaan, ik zal de koning nooit achterlaten, en de koning zal zijn land nooit achterlaten”

Tijdens deze periode kwamen trouwens ook de Nymphaea France en Nymphaea Elysée tot stand.