Klimmende waterlelie


Het moet niet altijd eindeloos zoeken zijn naar de herkomst van de naam. Soms kunnen we het ook rechtstreeks vragen, zoals bij deze van Pol Detienne

De Nymphaea Pol’s Pink Glory heette eigenlijk eerst gewoon Pink Glory.

DSC_3361 Nymphaea Pol's Pink Glory
Nymphaea Pol’s Pink Glory

Bij de registratie echter bleek er al een waterlelie met deze naam te bestaan van een zekere O. Bolt uit 1934.  Kit Knotts raadde hem dus aan om de naam te wijzigen. Pol Detienne zette er dus gewoon zijn voornaam bij en er was een nieuwe Belgische waterlelie geboren.

We vinden dat hij groot gelijk heeft, iedereen heeft recht op zijn eigen waterlelie, Perry Dean Slocum wist dat maar al te goed.

Waar kwam Pink Glory dan vandaan?  In die tijd kweekte Pol Detienne Bougainvillea’s in pot.  Onder zijn variëteiten zat een Pink Glory Bower waarvan de kleur onmiddellijk aan de Nympahea Pol’s Pink Glory deed denken en vandaar dus de naam. Bougainvillea’s zijn trouwens tropische planten die hier in België meestal in kuipen worden gehouden gezien ze niet winterhard zijn. In warmere streken zie je ze soms op gevels waardoor de hele gevel bedekt is met prachtige bloemen in de zomer.

Het zou wat zijn hé, een klimmende waterlelie.