Universiteitswaterlelie


De Nymphaea Mangala Ubol werd door Dr. Nopchai Chansilpa benoemd.  We hebben hem gevraagd achter de reden voor deze naamkeuze en wachten dan ook op zijn antwoord.

Nymphaea Mangala Ubol, genoemd naar de werkgever?

Nymphaea Mangkala Ubol
Nymphaea Mangkala Ubol

Ondertussen gaan we natuurlijk zelf al op zoek, wachten is niet onze sterkste kant.  We weten dat Dr. Nopchai Chansilpa  aan de Rajamangala University werkt, daarom lijkt het ons logisch dat het eerste deel van de naam, Mangala gewijd is aan de universiteit.  Het gebeurd wel vaker dat de werkgever een vermelding krijgt, denk maar aan al die Kew’s van Carlos Magdalena.  Soms gebeurd dit vrijwillig, in het geval van Carlos is het een vereiste.

Het tweede deel van de naam is Ubol of Ubon. Ook dit is weer een typische meisjesnaam in Thailand, zoals bij de Nymphaea Manee Red van Pairat Songpanich.  Maar het is evengoed een afkorting voor de provincie Ubon Ratchathani of wordt zelfs gewoon gebruikt om een lotus aan te duiden.

Ondertussen hebben we ons antwoord ook gekregen, waar zijn vrienden anders voor natuurlijk.  Deze mooie waterlelie is wel degelijk genoemd naar de Rajamangala Universiteit, waar Dr. Nopchai Chansilpa werkt.

De letterlijke vertaling is volgens hem: “Auspicious or graceful waterlily” Dus een “goeds voorspellende, gunstige of verfijnde, hoffelijke,minzame, genadige waterlelie.  Een mondvol dus, deze Nymphaea Mangala Ubol.