De vuurspuwende berg


Deze waterlelie vind je verkeerdelijk terug als La Vésuve, maar het is wel degelijk Le Vésuve.

Le Vésuve, de Mont Vésuve

DSC_8161 Nymphaea Le Vésuve
Nymphaea Le Vésuve

De berg noemt zo, je maakt geen la van een le, dat is heilig in de Franse taal. En deze waterlelie is nu eenmaal Franstalig in hart en nieren.  Als je het niet kan onthouden, kan je nog altijd voor de Nymphaea Mont Vésuve gaan, dat kan nog net.

Hoe dan ook, we zijn er wel zeker van dat deze mooie waterlelie naar de Mont Vésuve is genoemd, een vulkaan in Italië.  Het is de enige Europese berg die nog een uitbarsting gehad heeft in minder dan 100 jaar geleden.  Ondertussen is dit echter ook al 70 jaar geleden.  Gelukkig maar, want het is één van de gevaarlijkste vulkanen van de hele wereld.  Mede doordat er veel mensen in de buurt van deze berg wonen.

Er waren uitbarstingen in 1848, 1855 en 1872.  Dit situeert zich dan ook volledig in de tijdsgeest van Joseph Bory Latour-Marliac.

De zwaarste uitbarsting kwam er in 1906, bij de geboorte van de Nymphaea Le Vésuve.  We veronderstellen dat hij daarom deze waterlelie de naam heeft gegeven.  Of was hij eerst en was de berg zo blij… laten we dan maar stoppen met het noemen van waterlelies naar vulkanen, zoals gezegd, er wonen veel mensen in de omgeving.