Waterlelie als symbool voor geluk


Het moet niet altijd eindeloos zoeken zijn naar de herkomst van de naam. Soms kunnen we het ook rechtstreeks vragen, zoals bij deze van Pol Detienne

Pol Detienne moest zelf nog even nadenken over de keuze van deze naam.

Jericho, prachtige stad op de Jordaanoever

DSC_3358 Nymphaea Jericho
Nymphaea Jericho

Hoogst waarschijnlijk naar de mooie stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever.  Bij de geboorte van deze waterlelie (1987) hoorde de stad nog bij Israël, in 1994 echter werd dit de eerste stad die door Israël aan de Palestijnse Autoriteit werd overgedragen.

Zeker en vast werd deze Nymphaea Jericho genoemd naar de Roos van Jericho (Anastatica hierochuntica) of ook de opstandingsplant genoemd.
Deze speciale plant kan extreem lang droogte verdragen, één keer er neerslag valt loopt ze binnen de dag weer uit.  Ze staat dan ook symbool voor geluk, liefde en lang leven.

Als je de Roos van Jericho thuis houdt, moet je ze na het baden wel tijdig uit het water halen, want ondanks dat ze niet kan uitdrogen kan ze wel verdrinken. Dit is wel het omgekeerde van onze Jericho natuurlijk!

Deze plant werd natuurlijk naar de mooie stad genoemd en zo kunnen we zeggen dat de Nymphaea Jericho naar de stad en de plant werd genoemd.