Sierlijke schoonheid


We gingen op zoek naar de oorsprong van de naam van deze mooie waterlelie, de Nymphaea Graziella.

Graziella, Italiaanse schoonheid

DSC_4004
Nymphaea Graziella 1904

Graziella is eigenlijk een typische Italiaanse naam.  We weten niet of Joseph Bory Latour-Marliac deze naam gekozen heeft omdat hij een kennis had die zo heette, maar het zou best kunnen. Misschien vond hij het gewoon een prachtige naam, voor een mooie dame.

Hij heeft hem misschien gekozen voor zijn betekenis, ook dat is mogelijk.  Graziella is namelijk Italiaans voor sierlijke schoonheid en een kweker is natuurlijk altijd fier op zijn creaties, dus nederigheid is hier zelden op zijn plaats. Jouw eigen creatie een sierlijke schoonheid noemen, dat is het toppunt van een échte artiest te zijn.

Deze lelie kan ook nog altijd genoemd zijn naar de gekende roman van Alphonse de Lamartine uit 1852, een roman die in 1954 zelfs werd verfilmd. Waarin vooral Italië word bezongen.

Of misschien dacht hij wel aan het wondermooie schilderij van Jules Joseph Lefebvre, Graziella genaamd uit 1878.  Dat schilderij moest dan ook die schone voorstellen uit de roman van Alphonse de Lamartine.

Was het dus het schilderij of de roman die als inspiratie diende voor Joseph Bory Latour-Marliac, we zullen het wellicht nooit zeker weten, maar dat is een deel van de charme van deze rubriek natuurlijk.