Mevrouw sneeuwbal


Sneeuwballen en waterlelies lijken op het eerste zicht niet goed samen te gaan. En eerlijk gezegd dat doen ze ook niet…

Gonnère,Alida

DSC_8444
Nymphaea Gonnère 1914

Ja, occasioneel zal er eens een waterlelie nog in bloei staan, terwijl het al begint te sneeuwen, zoals dit jaar het geval was in Hongarije, maar natuurlijk is dit allerminst.

Waterlelies willen zon en warmte, wie niet natuurlijk. De Nymphaea Gonnère wordt echter ook Snowball genoemd. Of mevrouw Alida Gonnère tevreden zou zijn met deze vertaling, zou ik betwijfelen. Je echtgenoot die uit liefde een waterlelie naar jou vernoemd en dan leukweg vertaald worden naar sneeuwbal… tja.

Gonnère, snowball

DSC_3373
Nymphaea Gonnère 1914

Het is natuurlijk heel moeilijk om deze typische Franse naam uit te spreken voor een Engelstalige.    Daarom ook dat deze werd vertaald naar het iets beter in de mond liggende, Snowball. De vertaling zit hem natuurlijk in de vorm van de bloem van deze waterlelie. Deze mooie witte ronde bollen, zullen bij onze Amerikaanse vrienden in Florida,… waarschijnlijk doen dromen van witte vlaktes, sneeuwmannen, sleeën,…

Hier in België echter worden we liever niet aan de sneeuw herinnerd op warme, zwoele dagen.  Dus houden we het hier gewoon op  Nymphaea Gonnère, een warme ode aan madame Joseph Bory Latour-Marliac.