De eerste prijs


We nemen deze vertaling graag letterlijk.  De waterlelie Gouden Medaille dus.  Maar wat is een medaille eigenlijk?  Een medaille is een klein metalen voorwerp dat uitgereikt wordt als iemand een bijzondere prestatie heeft verricht. Het is een tastbaar symbool van de onderscheiding die aan iemand wordt uitgereikt, volgens wikipedia toch.

Gold Medal, tastbaar symbool

DSC_3776
Nymphaea Gold Medal 1991

Deze Nymphaea Gold Medal, is wel degelijk een bijzondere prestatie van Perry Dean Slocum, een écht toppertje.

Misschien wou hij niet wachten op zijn eerste verworven medaille als waterleliekweker, bestaan deze medailles überhaupt?  Zo niet, zouden we deze dan niet eens in het leven roepen?

Ik denk dat hij vooruitziend is geweest en zichzelf een mooie medaille heeft cadeau gedaan, eentje die ze hem nooit zullen kunnen afpakken.

Het was natuurlijk zijn allereerste échte gele waterlelie en ik denk dat hij er dan ook bijzonder fier op was. Een bijzonder prestatie indeed!

Maar waarom een gouden medaille, had Nymphaea Silver Medal misschien niet ietsje bescheidener geweest? Maar ja, een kweker is natuurlijk fier op zijn variëteiten, indien niet, dan worden ze gewoon op de composthoop gegooid.

Een gouden medaille is de hoogste medaille uitgereikt voor de hoogste niet-militaire prestatie.  Ze zou op zijn minst een ietsepietsie goud moeten bevatten…. straks toch even checken, die planten en dringend van mijn prijslijst halen…