We weten al dat Joseph Bory Latour-Marliac graag Latijnse woorden gebruikt voor het benoemen van zijn waterlelies. Zo ook met deze waterlelie. Het Latijnse woord “gloriosus” wil zeggen roemrijk, eerzuchtig, grootspreken, pochend.
Gloriosa, gloriosus
Ofwel vond Joseph Bory Latour-Marliac dat deze waterlelie nogal kon stoefen en pochen met haar veelvuldige bloemen. Met haar karmijnrode kleur overdonderd ze ook wel alle bloemen in de wijde omtrek. Dus, daar kunnen we inkomen. Ze weet wel degelijk niet van ophouden één keer ze zich ergens thuis voelt en laat dat dan ook graag aan de andere waterlelies in de omtrek merken. Jaja, dit kleine ondeugende stoeffertje.
Aan de andere kant werd Gloriosa in 1753 reeds gebruikt voor de klimlelie Gloriosa superba. Deze plant heeft ook een zeer mooie rode kleur zoals de Gloriosa, dus misschien was zijn ingeving daar wel op gebaseerd. Vele Latijnse kleuren worden gebruikt om planten of dieren te benoemen. Indien iedereen namelijk de Latijnse naam gebruikt, weten we tenminste over welke plant het gaat, hetgeen bij vertalingen niet altijd het geval is.