De glorie van een dorpje in Frankrijk


Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot is één van die gemakkelijk te vertalen waterelelie-naampjes.

Gloire du Temple-sur-Lot, de glorie van haar geboortedorp

DSC_4574
Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot 1913

Gloire wil doodgewoon zeggen: roem, glorie, eer.  Het woordje “du” vertalen we door “van” en dan Temple-sur-Lot is de naam van de gemeente waar Joseph Bory Latour-Marliac woonde. Letterlijk dus de glorie van Temple-sur-Lot.  Elke waterlelie-kenner kent Temple-sur-Lot natuurlijk van de kwekerij Latour-Marliac. Het is niet de eerste waterlelie die een plaatsnaam krijgt en zeker niet de laatste, denk maar aan Nymphaea Colorado of Nymphaea Dallas.

 Gloire du Temple-sur-Lot, perfect

DSC_1843
Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot 1913

Deze waterlelie wordt soms de perfecte waterlelie genoemd, ze was een ware revolutie in de waterlelie-wereld.  Nog nooit was er een waterlelie geboren met zoveel bloemblaadjes.  We begrijpen maar al te best dat ze fier waren op deze waterlelie.  Ik las dat het dorp nog geen 1.000 inwoners heeft, dat wil zeggen dat er meer waterlelies dan mensen zijn in Temple-sur-Lot.  Moest het een horror-film zijn, we zouden schrik krijgen dat de waterlelies het dorp zouden overnemen. Uhm, hoewel horror, eerder een sprookje 🙂
Het is dus best te begrijpen dat een waterlelie de glorie van dit kleine dorpje is.

Gloire du Temple-sur-Lot, 2 jaar te laat

IMG20140623133142809
Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot 1913

Het is spijtig dat ze er maar is gekomen nadat Joseph Bory Latour-Marliac reeds was gestorven.  De kans is natuurlijk wel groot dat ze nog voorkomt uit zijn zaailingen en we hopen dan toch dat hij ze nog heeft mogen zien.  Zoals bij de meeste Latour-Marliac variëteiten weten we niets over de ouders, misschien komt daar met de dna-testen binnenkort verandering in.