Een prachtige zeenimf


De Nymphaea Galatée is hoogst waarschijnlijk genoemd naar één van de zeenimfen uit de Griekse mythologie.

Galatée, Galatea

IMG20140529132601444
Nymphaea Galatée 1909

Letterlijk vertaald uit het Grieks wil haar naam zeggen: zij die melkwit is.  Aan de roze kleur van deze waterlelie te zien, moeten we niet alles letterlijk nemen blijkbaar.

Er zijn 2 verhalen omtrent Galatea.
In het eerste verhaal zijn Acis en Galatea geliefden, echter wordt Acis vermoord door de jaloerse cycloop Polyphemus.  Polyphemus verpletterd Acis onder een rotsblok.  Het zou geen Griekse mythologie zijn zonder een portie liefde, verraad en moord natuurlijk. 🙂 Galatea veranderde het bloed van haar geliefde in de Siciliaanse rivier Acis, zo zou haar geliefde uiteindelijk in de zee stromen en konden ze weer samen zijn.  Zo weet u ook weer hoe die rivier tot stand is gekomen.

In het tweede verhaal is Pygmalion een beeldhouwer in Cyprus.  Als celibatair maakt hij een prachtig ivoren standbeeld, een reflectie van zijn droomvrouw. Hij smeekt Aphrodite om het standbeeld leven te geven zodat hij met haar kan trouwen.  Echter blijkt deze mooie vrouw een vreselijk karakter te hebben, maar dat kunnen we van deze dame toch niet zeggen.

In 1909 heeft Joseph Bory Latour-Marliac het briljante idee om dus deze waterlelie ook naar deze mooie nimf  of het mooie standbeeld te noemen.

Een kleine 90 jaar later in 1989 werd een natuurlijke maan van Neptunus ook Galatea genoemd.  In 1914  had Joseph Bory Latour-Marliac al een waterlelie genoemd naar Neptunus, zo is de cirkel rond vermoeden we.