Otto of Froebelii


Het was niet lang zoeken naar de herkomst van deze naam.  Otto Froebel noemde de Nymphaea Froebelii namelijk doodgewoon naar zichzelf.  Het klinkt wel goed, hoewel Nymphaea Otto ook best een leuke naam was geweest.

Froebelii of Otto

DSC_3263
Nymphaea Froebelii 1898

We vinden de verwijzing naar deze waterlelie voor het eerst terug in zijn catalogus van 1899.

Hierin is sprake van de Nymphaea Froebelii, voor 25 tot 50 Frank.  De Zwitserse Frank staat momenteel iets lager dan de Euro. 100 jaar geleden stond deze gelijk met onze Belgische Frank. Als je dus zou willen omrekenen hoeveel dat nu zou zijn kom je op zo’n 0,65€ – 1,23€ voor een plant.  We spreken natuurlijk over 100 jaar geleden, toen was dit een hele hoop geld en het aankopen van dergelijke planten was enkel voor de rijken.

Er was toen ook sprake van de Nymphaea Fulva (80 Frank) en de Nymphaea Lucida (100 Frank).

Hij beschreef de Nymphaea Froebelii toen als “die dunkelste aller bestehenden winterharten Wasserrosen”.  Hetgeen wil zeggen de donkerste van alle bestaande winterharde waterlelies en hij had natuurlijk gelijk ook.  Hij zou meer dan 40 jaar lang specifieke kruisingen gedaan hebben om tot deze Nymphaea Froebelii te komen. Een werk van lange adem dus, maar het resultaat mag er zijn.

Hij zou ook de Nymphaea turicensis en de Nymphaea alba rosea gekweekt hebben.