Koningin der Belgen


Als Belg kan je alleen maar aan onze koningin denken bij het horen van de naam Fabiola.

Fabiola: Koningin

Indische waterlelies
Indische waterlelies in de Efteling

Temeer omdat onze koningin dan nog eens het sprookje, de Indische waterlelies heeft geschreven. Ja, wij hadden een sprookjes schrijvende koningin! Ha, wie doet beter? Nog steeds is dit betoverende sprookje één van de mooiste attracties in de Efteling.Het is echter onmogelijk dat de Nymphaea Fabiola genoemd werd naar onze Fabiola Mora y Aragón.  Onze koningin is geboren in 1928 in Spanje, de Nymphaea Fabiola in 1908 in Frankrijk.   We kunnen natuurlijk  die 20 jaar verschil verwaarlozen, maar dat zou niet netjes zijn, noch voor onze koningin Fabiola, noch voor de Joseph Bory Latour-Marliac.

Fabiola: Heilige

DSC_4965
Nymphaea Fabiola 1908

Naar wie of wat is deze waterlelie dan wel genoemd? Misschien naar de heilige Fabiola van Rome?  Deze dame was dan minder belangrijk voor België, maar heeft veel betekent voor Europa. Het was een zeer rijke dame uit de 4de eeuw.  Ondanks dat ze christen was, liet ze zich al snel scheiden van haar eerste echtgenoot.  Toen haar twee echtgenoten allebei gestorven waren, keerde ze  terug tot het christendom. Veel belangrijker dan al deze roddels is dat zij de stichster van het allereerste hospitaal in Europa is.  Als dat geen “waterlelietje” verdient!

We geven graag een stukje uit het sprookje van Koningin Fabiola mee, want al bij al hadden we toch liever gehad dat deze lelie naar haar was genoemd. Onze koningin leefde van 1928 tot 2014 en werd dus 86 jaar oud.

“Nog altijd drijven op het meer zeven witte waterlelies met een spoor van het tederste azuur in hun kelken. Slechts om middernacht geeft de heks hen hun oude, dansende gestalte terug. Maar naar de hemel kunnen ze nooit meer terug en bij het ochtendgloren veranderen ze weer in witte waterlelies, die met gesloten kelken drijven op dat kleine meer ergens in de oerwouden van India.”