Koning van Engeland


Bij Joseph Bory Latour-Marliac, is het altijd nogal zoeken naar de oorsprong voor de naamgeving van zijn waterlelies, ook hier bij de Conqueror. Het werd nergens genoteerd, we kunnen het hem zelf niet meer vragen en ook de nieuwe eigenaars lijken deze vragen niet te kunnen beantwoorden.  Dan gaan we zelf maar op zoek naar mogelijke inspiratiebronnen.

Nymphaea Conqueror: king of England

DSC_8721
Nymphaea Conqueror 1910

De Nymphaea Conqueror is hoogst waarschijnlijk genoemd naar William the Conqueror, koning van Engeland. Zowel de waterlelie als de koning zijn in Frankrijk geboren, aha een eerste puntje van overeenkomst, yes!  De waterlelie weliswaar in Temple-sur-Lot en William the Conqueror in Falaise, Normandy natuurlijk.

De ouders van de Nymphaea Conqueror zijn ongekend.   Die van Willem kennen we dan weer wel, maar toch werd hij er zijn hele leven door geplaagd.  Hij was namelijk een onwettig kind van de hertog van Normandië en de dochter van een leerlooier.

We veronderstellen dat Joseph Bory Latour-Marliac zeer tevreden was over deze variëteit dat hij haar naar deze belangrijke man genoemd heeft.  Het was in elk geval een zeer straffe mijnheer,.  Ondanks het feit dat hij analfabeet was, slaagde Willem the Conqueror erin om op Kerstdag 1066 tot koning van Engeland gekroond te worden.  Hij was toen 38 jaar en zou koning blijven tot aan zijn dood. Indrukwekkende kerel, die Willem de Veroveraar. De Nymphaea Conqueror is ook wel een straffe madame, een échte overlever, dus dat hebben ze dan ook weer gemeen, deze twee.  Het is trouwens niet de enige waterlelie met banden met het vorstenhuis in Engeland, denk maar aan de Nymphaea Princess Elizabeth.