Gered uit de composthoop


Waarvoor dient een échte vriend anders dan om je op je fouten te wijzen, dat is wel de les die je uit dit verhaal  kan leren

Clyde Ikins: a good friend.

DSC_8215
Nymphaea Clyde Ikins 1996

Om de échte waarde van een waterlelie te kennen, moet je ze tijd en ruimte geven, dat weten wij ondertussen al lang.  Bij elke zaailing moet een kweker dan ook beslissen of ze de moeite is om er de energie en ruimte in te steken. Soms wordt er iets te snel beslist om een variëteit niet verder te kweken, zo gebeurde ook met deze.  Hoe komt het dan dat dit juweeltje toch overal te verkrijgen is, wel dat hebben wij te danken aan een goede vriend van Dr. Robert Kirk Strawn.

Dr. Robert Kirk Strawn had deze naamloze en in zijn ogen waardeloze Nymphaea al klaargelegd om op de composthoop te gooien toen zijn goede vriend Dr. Clyde Ikins op bezoek kwam.

Nymphaea Clyde Ikins 1996
Nymphaea Clyde Ikins 1996

Deze gekende waterleliekweker zag direct dat ze potentieel had en spoorde Strawn aan om ze toch te houden.  Die laatste ging onmiddellijk in op het voorstel van zijn goede vriend en besliste zelfs om de waterlelie naar hem te noemen, wat een eer, alhoewel…  Meestal noem je een waterlelie waar je fier op bent naar iemand die je nauw aan het hart ligt, zoals zijn Nymphaea Charlene Strawn.   Er eentje die je eigenlijk op de composthoop had willen gooien, noemen naar een goede vriend, dat is dan weer iets typisch voor de grapjas Strawn.

Hij zal gedacht hebben, als deze nu geen succes wordt, dan zit jij daar met je hopeloze waterlelie voor de rest van je leven, want twee waterlelies met dezelfde naam, dat kan natuurlijk niet.  Het is echter helemaal anders gelopen, Nymphaea Clyde Ikins werd een succes, Dr. Ikins kreeg gelijk en een topplant op zijn naam erbij.