Eentje uit de champagnestreek


Werd de Nymphaea Charles de Meurville naar de champagnestreek genoemd?  Ja en neen zou ik zeggen.  Meurville is een kleine champagnestreek in het noorden van Frankrijk met welgeteld 280 inwoners.

Charles de Meurville

DSC_2700
Nymphaea Charles de Meurville 1931

Joseph Bory Latour-Marliac noemde meerdere van zijn waterlelies naar mensen die hij respecteerde.  We vermoeden dan ook dat dhr. Charles de Meurville een vriend, verwant of op zijn minst een kennis was van Joseph Bory Latour-Marliac.  Wie die Charles de Meurville écht was weten we spijtig genoeg niet zeker.  We zijn dan maar op zoek gegaan naar mensen met deze achternaam en hoopten om zo een verband met Joseph Bory Latour-Marliac te vinden.

De baron van Meurville werd François Ignace Nicolas Petit de Meurville genoemd en zo kwam natuurlijk een adellijke familie de Meurville tot stand.

Een kleinkind van deze baron was Charles Henry Louis Petit de Meurville, geboren in 1841 en gestorven in 1927 in Frankrijk.  Er is maar weinig geweten over deze mijnheer behalve dat hij een reisverslag schreef in 1874, genaamd Blancos y negros: Excursion en pays Carliste.

Het zou kunnen dat hij en Joseph Bory Latour-Marliac vrienden waren, maar daar vinden we niets over terug. Het zal dus nog even een raadsel blijven, voorlopig blijven we dus bij deze Charles Henry Louis als mogelijke inspiratiebron voor de Nymphaea Charles de Meurville, tot er iemand ons verbetert, we wachten…