Volmaakt


De Nymphaea Caroliniana Perfecta ontstond in hetzelfde jaar als de Nymphaea Caroliniana Nivea.  Niet alleen hebben ze bijna dezelfde naam, ze lijken ook erg sterk op elkaar.

Caroliniana Perfecta: perfect, bijna

DSC_4245
Nymphaea Caroliniana Perfecta 1893

Joseph Bory Latour-Marliac gebruikte de prefix  Caroliniana voor alle kruisingen die hij met deze moederplant maakte.

Caroliniana is een waterlelie gecultiveerd door ene Henry T. Bahnson. Hij werd geboren in 1845 in North Carolina.  We vermoeden dan ook dat hij hierdoor de naam Caroliniana koos voor zijn waterlelie. We willen ook even meegeven dat deze heer, de eerste was in de Verenigde Staten van Amerika om een Victoria in een buitenvijver te groeien.

Het tweede deel van de naam, lijkt dan weer gemakkelijk te achterhalen.  We veronderstellen dat Joseph Bory Latour-Marliac deze waterlelie zo heeft genoemd omdat hij ze tja, perfect vond waarschijnlijk.  Gezien ze omschreven wordt als de verbeterde versie van de Nymphaea Caroliniana Rosea, lijkt dit zeer aannemelijk. Hij zal ze bijna perfect gevonden hebben deze delicaat roze waterlelie, het was dan ook één van de eerste gekleurde waterlelies ooit.

Hoewel hij later bij de geboorte van Gloire du Temple-sur-Lot zijn idee van perfectie wel zal bijgesteld hebben, denken we zo.

Ik denk dan ook dat het een beetje te vroeg was om toen al één van zijn waterlelies deze naam te geven.  Maar ja, kon hij weten dat hij nog zo’n bijoukes ging maken, wijsheid komt met de jaren. Nou ja, dat hopen we toch 🙂