Wintertuin, het hele jaar door


Ongelooflijk wat je allemaal terugvindt op het World Wide Web, schatten aan informatie. Nog veel fijner echter vind ik de mensen die je zo leert kennen en in dit geval hun wintertuin. Op geen enkele andere manier dan via het online ventileren van mijn waterleliegekte, had ik deze dame met haar mooi verhaal leren kennen.

Kuipje visemulsie

Het is een reden om te starten met een waterpartij, niet de meest voor de hand liggende weliswaar, maar niettemin een goede reden. Als lid van de orchideeënvereniging leerde deze dame dat visemulsie de ideale voeding is voor haar collectie orchideeën. Het meest logische leek een aquarium, maar uit vrees voor lekken en scheuren, werd er verder naar oplossingen gezocht. Aangezien ook graven in de tuin geen optie was, werd er uiteindelijk gekozen voor een metserskuip.  Deze had een diameter van 110 cm en werd in de plantenhoek van de woonkamer geplaatst. Daarin een paar visjes, zuurstofplantjes en toen begon het al een beetje, … toch ook maar een witte waterlelie meegenomen uit het vijvercentrum. Deze witte waterlelie is er 15 jaar later nog steeds, maar ze is allang niet meer alleen!

Van 110 cm naar 6 vierkante meter

Waarom genoegen nemen met 110 cm aan waterpret als je nog zo’n 8 op 3 meter vrij hebt in je woning. Weliswaar boven een garage, maar dat zou deze dame niet tegenhouden. Met betonblokjes en folie werd dan ook een heuse vijver bovenop het dak van de garage gebouwd, zo’n 3 meter lang en 2 meter breed. De combinatie betonblokjes en de watermassa bleek echter een beetje te ambitieus en de tegels in de garage begonnen scheuren te vertonen. Deze vijver werd dan ook met spoed afgebroken en zo begon de zoektocht naar een veiligere oplossing, want verder gaan zonder een vijver was voor deze dame geen optie meer, dat gevoel kennen wij ook nietwaar?

8 meter waterpret

Zo werden er houten planken van 18 mm dik gelegd over de volledige grootte van de nieuwe vijver, zodat het gewicht beter verdeeld zou zijn. Aan de raamkant kon zonder problemen de betonblokken(40x20x10cm) gebruikt worden omdat daaronder de muur van de garage is. Naar binnen toe werd gekozen voor gipsblokken (40x20x7 cm) die qua gewicht een veiligere keuze bleken. Daarna werd de gehele vijver bekleed met een dun foam , deels om te voorkomen dat de folie zou gaan scheuren vanwege het hout maar natuurlijk ook zeer interessant als isolatie om de tropische waterlelies te kunnen overwinteren. De vijver aan de raamkant is zo’n 8 meter lang en 55 cm breed en 40 cm hoog. De vijver dwars op de lange vijver is 30 cm hoog waardoor er met een mooi watervalletje kon gewerkt worden. De dwarse vijver is zo’n 2,33 meter lang en 1,05 meter breed. Het totale volume van beide vijvers bedraagt 2.230 liter.

Zoals je ook op de foto’s kan zien, ziet het er allemaal prachtig uit, het plaatje klopt gewoon. Deze wintertuin heeft een vrij hoge luchtvochtigheidsgraad, die kan oplopen tot 98% in de zomer. Daarnaast wordt de vijver ook nog eens verwarmd. Hierdoor heeft ze natuurlijk de mogelijkheid om planten te houden waar veel mensen enkel van kunnen dromen…

Bloemen in de winter

Het belangrijkste natuurlijk: welke waterplanten staan er nu in deze wintertuin? De witte waterlelie, vermoedelijk een Nymphaea Hermine, staat buiten in de metserskuip van 110 cm. De andere waterlelies, Nymphaea Colorado, Nymphaea King of the Blues en Nymphaea Tina die staan lekker warm binnen.  Hierdoor bloeiden  ze in 2011 zelfs in november nog verder. Er staat onder andere ook een Nelumbo, een Thalia dealbata, Zanthedeschia en een Canna. Ook de Zanthedeschia wil al graag eens haar bloemetjes tonen in de winter. De Canna die volgens de verkoper zo’n 1,5 meter hoog zou worden, stond in de woonkamer. In september begon deze te groeien tot aan het plafond en in de winter stond hij zelfs in bloei. Wie staat er natuurlijk ook bij stil dat de vloerverwarming dan aangaat en dat de Canna zich dan ook helemaal in zijn sas voelde met zijn voetjes lekker warm.

Plaatsje voor iedereen

Elke plant krijgt een plaatsje in deze wintertuin, de meeste staan op hydrocultuur, handig natuurlijk om het totale gewicht te beperken en zoveel mogelijk planten op deze oppervlakte te krijgen. De volgende mooie planten staan dan ook rondom de vijvers: de Bougainvillea’s, Passieflora’s , een Citrus, Camelia’s, Strelitzia’s, Hoya imbricata en Medinilla’s en nog zo veel meer.  Uren kan ze over haar wintertuin praten zegt ze zelf en als ik eens door mijn eigen posts blader, geloof ik haar graag. Zoals ik ook graag geloof dat bezoekers soms gewoon in slaap vallen bij het kabbelende water en de zuivere lucht van deze mooie wintertuin.

Boekentip van Margreet:

Engelstalig: Collins guide to waterlilies and other aquatic plantsNederlandstalig:

Nederlandstalig: Waterlelies voor de grote en kleine tuinvijver van Egon Petrowsky 

Margreet vertelde me dat ze al droomt van een buitenvijver vol met winterharde waterlelies en ook met de huidige wintertuin heeft ze nog straffe plannen, dit wordt dus hopelijk een verhaaltje met meerdere hoofdstukken.  Benieuwd! 

Nog enkele foto’s van dit paradijsje…