Waterlelie Fuschia Pom Pom of Nymphaea Fuschia Pom Pom in detail


Een écht prijsbeest, deze Nymphaea Fuchsia Pom Pom, ze won de eerste prijs voor beste winterharde waterlelie in de 2013 IWGS competitie.

Nymphaea Fuchsia Pom Pom: de bloem

DSC_9677
Nymphaea Fuchsia Pom Pom 2011

De bloem van deze waterlelie heeft een prachtige fuchsia kleur.  Ze zont heerlijk op het water en heeft een fantastisch fijne en aangenaam zoete geur. De chrysanthvormige bloem doet onmiddellijk denken aan de Lily Pons en is zoals deze laatste ook niet geschikt als snijbloem.  De bloemen worden al heel snel 12 tot 15 cm groot en hebben meer dan 100 bloemblaadjes. Zoals de meeste waterlelies van deze vorm zijn de bloemblaadjes gekreukt en soms staan de binnenste bloemblaadjes rechtop, hetgeen de bloem er doet uitzien als een kroon.

 

Nymphaea Fuchsia Pom Pom: de plant

Nymphaea Fuchsia Pom Pom
Nymphaea Fuchsia Pom Pom

Het blad is mooi egaal groen en ovaal, met open sinus.  Het grote blad van wel 23 tot 29 cm, past per perfect bij de bloem.

De plant heeft een pak ruimte nodig, we spreken al snel over 120 à 150 cm aan wateroppervlakte.  Een ideale plantdiepte is tussen de 40 en 80 cm.  De ideale plant voor middelgrote vijvers of mensen die graag een prijsbeest in huis halen.

 

 

De mening van Agua

Wij vinden het zeker een hele mooi en degelijke plant.  Elke bloem valt onmiddellijk op zelfs bij ons in de kwekerij, waar toch steeds meerdere bloemen te zien zijn.  Het is dan ook vooral die kleur die al van op een grote afstand merkbaar is.  Het is een goede bloeier, zeker voor deze bloemvorm.  Chrysanthvormige bloemen, hebben meestal meer tijd en ruimte nodig, maar deze doet het prima.  Ze bloemt tot laat in het seizoen verder. We willen ze dan zeker ook aanraden, momenteel is ze nog een beetje prijzig en moeilijk te verkrijgen, maar we doen ons best om dit te verhelpen in de toekomst.  Ze is wel enkel geschikt voor middelgrote of grote vijvers.

 meer over Waterlelie Fuschia Pom Pom (via tag: Fuschia-Pom-Pom )


Een mijlpaal in de waterlelie-geschiedenis

De ontwikkeling van de Nymphaea Gloire du TSL is een mijlpaal in de geschiedenis van de waterlelie-teelt.

Nymphaea Gloire du TSL, Ontstaan in het begin van 1900

DSC_4544
Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot 1913

Ze wordt door velen aanzien als de perfecte waterlelie en vooral ze zorgde voor een grote doorbraak. Nog nooit had men een waterlelie met zo’n vorm en zoveel bloemblaadjes, wel meer dan 120, gezien.
Natuurlijk wou iedereen wel weten hoe deze tot stand kwam, maar de ouders van deze Nymphaea zijn tot op vandaag nog steeds niet gekend. Joseph Bory Latour-Marliac was erom gekend om niet veel details vrij te geven over zijn kruisingen. Waarschijnlijk is deze prachtige dame wel degelijk van zijn hand maar ze is pas op de markt gekomen twee jaar na zijn dood. De naam die ze meekreeg was dan ook een ode aan zijn werk in Temple-sur-Lot.

Nymphaea Gloire du TSL, gebruikt als moeder  in de jaren ’80-’90

IMG20140728151414268
Nymphaea Perry’s Crinkled Pink 1989

Door de schoonheid en exclusiviteit was er natuurlijk veel vraag naar deze waterlelie. Niet dat deze waterlelie de best-verkopende waterlelie was, maar ik denk wel de meest gekende gekruiste variëteit en voor velen de mooiste van allemaal. Indien je je een beetje verdiept in de waterlelie-wereld bots je al snel op foto’s van deze schoonheid, doch is ze zelden écht in de handel. Ten eerste omdat veel foto’s een vertekend beeld geven van deze waterlelie; in veel oudere catalogussen staat ze als roze afgebeeld. De Nymphaea Gloire du TSL is wel degelijk lichtroze de eerste dag, maar wordt al snel helemaal wit. Ten tweede is ze met haar odorata-wortelstok ook geen snelle bloeier en groeier. Hierdoor werd ze natuurlijk een waterlelie die zeer gegeerd werd door verzamelaars.
Fan of niet van deze waterlelie, ze heeft in elk geval een heel belangrijke rol gespeeld voor verdere kruisingen. De Nymphaea Gloire du Gloire du TSL werd dan ook later gebruikt om tot de Nymphaea Lily Pons, Nymphaea Perry’s Crinkled Pink en de Nymphaea Perry’s Super Red te komen, allen van de hand van Slocum. De Lily Pons werd op haar beurt trotse ouder van de Nymphaea White 1000 petals.

Nymphaea Gloire du TSL, 100 jaar later nog steeds even populair

DSC_4382
Nymphaea Fuschia Pom Pom 2011

Ondertussen is er een hele nieuwe lichting waterlelie-kwekers en werd de Nymphaea Gloire du Gloire du TSL dan ook terug vanonder het stof gehaald als ouder voor nieuwe kruisingen. Tony Moore gebruikt namelijk Nymphaea Lily Pons (Nymphaea Perry’s Fire Opal x Nymphaea Gloire du Gloire du TSL) voor het grootste deel van zijn kruisingen en krijgt hiervoor lovende kritieken en kaapte zelfs de eerste prijs voor beste winterharde waterlelie WWALA 2012 weg met zijn Fuschia Pom Pom.

 
Europees-Amerikaanse samenwerking

Een Europese naam voor een op en top Amerikaanse plant, dat is deze Nymphaea Fuchsia Pom Pom.  We geven je hier dan ook graag de vertaling voor deze dame mee.

Fuchsia Pom Pom

IMG20140715133258096
Nymphaea Fuchsia Pom Pom 2011

Er zijn maar weinig woorden waarbij de spelling niet zoveel uitmaakt.  Pom Pom is er zo ééntje van. Je mag pom-pon, pompom, pompon of zelfs pom-pom schrijven.  Je kiest maar wat je het mooiste vindt. Maar eigenlijk komt het van het Franse woord pompon.

Een leuk woordje, maar wat wil het eigenlijk zeggen?  Een pompon is een klein bolvormig en kleurig versiersel van veren,wol, zijde of een andere stof.  Dit versiersel kan zowel voorkomen op een hoed, pantoffel, schoen of op gelijk wel ander kledingstuk.

Gezien de kweker van deze Nymphaea Fuchsia Pom Pom, Tony Moore een Amerikaan is, vermoeden we dat hij deze naam gekozen heeft met de typische pompon van de cheerleaders in gedachte.

Het tweede deel van de naam komt oorspronkelijk ook weer uit Europa.  Fuchsia is een levendige paars-rode kleur, genoemd naar de bloem van de Fuchsia plant, bellenplant.  Deze plant kreeg haar naam dan weer van de 16de Eeuwse Duitse botanicus Leonhart Fuchs. De cirkel is rond.

 hoe bloeit de plant?

bloeit van
juni tot september
bloemcyclus (dag- of nachtbloeier):
dagbloemer
bloemvorm:
chrysanthvormig
gemiddelde aantal bloembladen
tussen 100 en 120
gemiddelde bloemgrootte
tussen 12 en 15 cm
gemiddeld aantal kelkbladen
tussen 0 en 0
gemiddelde bladgrootte:
tussen 20 en 30 cm
gemiddelde bladspreiding:
tussen 120 en 150 cm

hoe plant je best?

diepte van
40 tot 80 cm
licht of schaduw:
zon nodig
planttype (winterhard of niet)
winterhard

in detail

wortelstoktype:
andere
snijbloem:
niet bruikbaar als snijbloem
geur:
aangename zoete geur

niets verder beschikbaar over specificaties Waterlelie Fuschia Pom Pom


origine:
Bethel, Ohio, Verenigde Staten van Amerika, Noord-Amerika
ontdekker of teler:
Tony Moore
verwantschap:
ongekend
jaartal:
2011
meer over Waterlelie Fuschia Pom Pom

Tony Moore

Er staat een volledige nieuwe generatie waterlelie-kwekers klaar en we laten je dan ook graag kennis maken met één van hen: Tony Moore.

We leerden Tony kennen in San Angelo, waar hij voor het eerst deelnam aan een internationale competitie en met heel wat prijzen ging lopen.  Tony Moore werd geboren in Charleston, West Virginia in 1972.  Zijn familie verhuisde toen hij 4 jaar was naar Cincinnati, Ohio zo’n 300 km landinwaarts omdat zijn vader  daar een nieuwe job als leraar aangeboden kreeg.  Tony zijn kindertijd speelde zich volledig af aan de riviertjes en in de bossen waar hij op zoek ging naar de inheemse planten en dieren en waar hij graag vertoefde bij de watervallen.  Zijn interesse in tropische vissen en waterplanten groeide met hem mee.

Tony Moore: Studeren & werken, maar het was de waterlelie die zijn leven veranderde.

DSC_4775
Nymphaea Citrus Twist by Tony Moore

Toen hij naar de Hogeschool moest, koos hij voor tuinbouw omdat hij nood had aan een job in de vrije natuur.  Tijdens zijn studies werkte hij tevens in een dierenwinkel.  Zo kon hij ook heel wat bijleren over de verschillende waterplanten.  Op een dag, toen hij op zijn werk toekwam, was er net een nieuwe lichting planten gearriveerd… Eén ervan was een waterlelie!  Hij had nog nooit een waterlelie gezien en was onmiddellijk verkocht door de schoonheid van deze waterplant.  Ondanks dat hij al zoveel vijvers  had gezien, kon hij zich geen enkele waterlelie herinneren.  Hij was vastberaden om meer over deze bijzondere waterplant te weten te komen.  Zijn baas zag zijn enthousiasme en gaf hem enkele wortelstokken mee die net waren gearriveerd waar hij mee mocht experimenteren.  Tijdens de lunchpauze belde hij naar een andere dierenwinkel,  die al lange tijd waterlelies verkocht en probeerde zoveel mogelijk te weten te komen over deze prachtige nieuwe ontdekking. Op het einde van het telefoongesprek, kreeg hij een job aangeboden.  Die dag veranderde zijn leven!

 

Tony Moore: Werken & bijleren maar het was het huis dat zijn leven veranderde.

DSC_4790
Tony Moore

Tony Moore twijfelde geen seconde en nam de nieuwe job aan, waar hij omringd werd door waterlelies en andere waterplanten.  Elk dag leerde hij bij, hij nam ook lessen in tuinarchitectuur en tuinbouw en ging naar de Universiteit van Cincinnati.  Na zijn studies ging hij in een tuincentrum werken waar ze ook waterplanten verkochten en waar ze het waterplantengedeelte graag wilden uitbreiden.  Uiteindelijk verliet hij het tuincentrum in de hoop meer te kunnen verdienen als  tuinaannemer en door het aanlegger van vijvers.  Een bevriende en ervaren tuinaanlegger leerde hem de knepen van het vak.  Hij wist toen al dat hij ooit een mooie tuin voor zichzelf wou met genoeg plaats om waterlelies in te kunnen kweken.  Op het einde van de zomer van 2007 kocht hij dan zijn huis in Bethel, Ohio en begon tevens meer waterlelie-variëteiten te kopen. Bijna onmiddellijk begon hij met het uitgraven van enkele vijvers, nu zo’n 6 jaar later heeft hij er reeds 17 en hij is nog niet van plan om te stoppen…

 

Tony Moore: Bijleren & prijzen winnen en het is nog niet gedaan

DSC_4778
Nymphaea Fuchsia Pom Pom 2011 by Tony Moore


Dat zou natuurlijk ook zonde zijn, want in 2012 deed hij voor de eerste keer mee aan de competitie van IWGS en WWALA en niet zonder resultaat.
Hij won de 2de plaats voor beste winterharde waterlelie bij IWGS voor zijn Nymphaea Pink Pom Pom.
Hij won de 1ste plaats voor beste winterharde waterlelie bij WWALA voor zijn Nymphaea Fuschia Pom Pom.
En hij won ook de 2de plaats voor beste winterharde waterlelie bij WWALA voor zijn Nymphaea Snowflake.
Geen slecht resultaat als je voor de eerste keer meespeelt…

Hoe is hij tot dit resultaat gekomen? Wel, in 2009 maakt hij zijn eerste kruisingen en vond 100 zaailingen. Op het einde van 2009 verzamelde hij het zaad van zijn eerste kruisingen en twee van de zaailingen die hij had gevonden groeiden en bloeiden.  Dit gaf hem dan ook de boost om meer en meer waterlelies te kruisen. Hierdoor kunnen we jullie onderaan nu al een mooi overzicht van Tony Moore’s variëteiten meegeven.

 1. Nymphaea Alma 2011
 2. Nymphaea Awesome 2012
 3. Nymphaea Black Cherry 2010
 4. Nymphaea Citrus Twist 2012
 5. Nymphaea Crazy Pom Pom
 6. Nymphaea Firecracker
 7. Nymphaea Fuschia Pom Pom 2011
 8. Nymphaea Lemon Meringue 2012
 9. Nymphaea Lucinda 2010
 10. Nymphaea Mae 2012
 11. Nymphaea Pink Lemonade 2010
 12. Nymphaea Pink Pom Pom 2011
 13. Nymphaea Pink Princess 2009
 14. Nymphaea Pink Queen 2010
 15. Nymphaea Pinwheel 2012
 16. Nymphaea Razzberry 2011
 17. Nymphaea Razzberry Star
 18. Nymphaea Rosslyn 2010
 19. Nymphaea Ruby Star 2009
 20. Nymphaea Snowflake 2011 
 21. Nymphaea Star Light 2010
 22. Nymphaea Strawberry Milkshake

Op zijn eigen website kan je nog meer foto’s van zijn kruisingen zien.
Op de website van IWGS zie je ook de Nymphaea Pink Pom Pom die daar de 2de prijs heeft gewonnen.
Op de website van WWALA zie je de waterlelies die de 1ste en 2de prijs hebben gewonnen, nl. Nymphaea Fuschia Pom Pom en Nymphaea Snowflake.
En hier zie je onze foto’s van zijn waterlelies in de competitie en van hemzelf.

Het is leuk om te kunnen schrijven over je passie, het is natuurlijk nog leuker om dat over en samen met iemand te kunnen doen die je kent.  Bedankt Tony voor de informatie, correcties en natuurlijk de foto’s hieronder © Tony Moore

Nymphaea Alma
Nymphaea Alma(1) 2011 ©Tony Moore

Nymphaea Awesome
Nymphaea Awesome 2012 ©Tony Moore

Nymphaea Black Cherry 2010
Nymphaea Black Cherry 2010 © Tony Moore

Nymphaea Citrus Twist 2012
Nymphaea Citrus Twist 2012 ©Tony Moore

Nymphaea Fuchsia Pom Pom 2011
Nymphaea Fuchsia Pom Pom 2011 ©Tony Moore

Nymphaea Lemon Merengue 2012
Nymphaea Lemon Meringue 2012 ©Tony Moore

Nymphaea Lucinda 2010
Nymphaea Lucinda 2010 ©Tony Moore

Nymphaea Mae 2012
Nymphaea Mae(2) 2012 ©Tony Moore

Nymphaea Pink Lemonade
N. Pink Lemonade(3) 2010 ©Tony Moore

Nymphaea Pink Pom Pom 2011
Nymphaea Pink Pom Pom 2011 ©Tony Moore

Nymphaea Pink Princess 2009
Nymphaea Pink Princess 2009 ©Tony Moore

Nymphaea Pink Queen 2010
Nymphaea Pink Queen 2010 ©Tony Moore

Nymphaea Pinwheel 2012
Nymphaea Pinwheel 2012 ©Tony Moore

Nymphaea Razzberry 2011
Nymphaea Razzberry 2011 ©Tony Moore

Nymphaea Rosslyn 2010
Nymphaea Rosslyn 2010 ©Tony Moore

Nymphaea Ruby Star 2009
Nymphaea Ruby Star 2009 ©Tony Moore

Nymphaea Snowflake 2011
Nymphaea Snowflake 2011 ©Tony Moore

Nymphaea Star Light
Nymphaea Star Light 2010 ©Tony Moore

(1) Nymphaea Alma, kruising tussen Nymphaea Star Light x hybrid of Arc-en-Ciel, deze waterlelie werd genoemd naar zijn grootmoeder.
(2) Nymphaea Mae is een zaailing van Nymphaea Pink Lemonade, genoemd naar zijn overgrootmoeder. De eerste bloem kwam namelijk op haar verjaardag.
(3) Nymphaea Pink Lemonade is een kruising tussen Nymphaea Texas Dawn x Nymphaea Perry’s Fire Opal
(4)Nymphaea Awesome, Nymphaea Citrus Twist en Nymphaea Lemon Meringue zijn zussen.

 

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom

Waterlelie Fuschia Pom Pom / Nymphaea Fuschia Pom Pom