Tuberosa wortelstok


Indien je maximaal van je waterlelie wilt genieten, is het belangrijk om de verschillende soorten wortelstokken te kennen. Hier geven we meer uitleg over de Tuberosa wortelstok.

Wortelstokken: varianten

DSC_7404

Een waterlelie vermeerdert zich via haar wortelstok Deze wortelstok, ook rizoom genoemd, is het gedeelte van de waterlelie dat groeit in de aardbodem van de vijver en van waaruit bladeren en bloemen groeien. Ook nieuwe planten (vertakkingen of ogen genoemd) groeien steeds aan de originele wortelstok vast. Deze zit verankerd in de grond door lange, krachtige wortels van wel 30 cm lang. Het rizoom is geen volle wortel, er bevinden zich in deze wortelstok luchtkamertjes, waardoor hij zonder de bijhorende krachtige wortels, gewoon zou gaan drijven. Het is dus absoluut noodzakelijk dat de lange wortels zich goed kunnen vastzetten in de bodem en zo het rizoom op haar plaats houden. Daarnaast is het ook belangrijk om weten, dat je een plant enkel kan vermeerderen via deze wortelstokken, de ogen. Indien je via zaad gaat werken, heb je NOOIT een perfecte kopie van de variëteit.

Tuberosa wortelstok

Deze tuberosa wortelstok is zo’n 2 à  2,5 cm dik en dus slanker dan de odorata-wortelstok, waarop hij sterk gelijkt. Een opvallend verschil is echter dat de nieuwe planten “ogen” gemakkelijker van de wortelstok zullen breken van zodra je deze vastneemt.  Qua groei geldt hetzelfde als bij de odorata, hij heeft wat tijd nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen.

We hebben er maar enkele in onze collectie:

  1. Nymphaea Ernst Eppel Sr.
  2. Nymphaea Pöstlingberg
  3. Nymphaea Tuberosa Maxima
  4. Nymphaea Tuberosa Rosea