De knappe knop!


De bloemknop is het meest fascinerende deel van een waterlelie. Ik vind het zalig om er vanaf die eerste ronding bij te zijn.

Nymphaea Arc-en-ciel <1900
Nymphaea Arc-en-ciel <1900

Dat kleine ronde groene of gele of zelfs rode bolletje dat te voorschijn komt uit de aarde. Elke dag een beetje dichter bij het wateroppervlak, elke dag groter en elke dag dikker. Zoals bij alles is het wachten een groot deel van het plezier.
Daarnaast is de knop even verschillend als de bloem en daarom ook belangrijk bij het determineren van een variëteit. De bloemknop geeft je vanaf de eerste dag al een idee over de kleur van de bloem. In een later stadium kan je dan al raden of het een stervormige of eerder kopvormige bloem wordt. Nog wat later en je hebt ook al een idee over de grootte.

Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot 1914
Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot 1914

De knop op zichzelf kan ook al zo mooi zijn, neem nu de bloemknop van de Arc-en-ciel. Een prachtige typische smalle, hoge bloemknop van een stervormige bloem, meestal met enkele witte en of roze strepen. Want de regenboog beperkt zicht niet tot het blad alleen bij deze variëteit.
Een ander van mijn favoriete knoppen is die van de Gloire-du-Temple-Sur-Lot! Zalig gewoon. De knop lijkt al een bloem op zich. De kelkblaadjes onderscheiden zich onmiddellijk van de bloemblaadjes (ook bij Lilly Pons) en door de vele bloemblaadjes heb je zo’n fantastisch zware ronde knop die alle moeite moet doen om toch maar boven te geraken.  Ik denk veelal dat ze het niet gaat halen en wil dan een handje helpen, maar dat gaat natuurlijk niet!
Ook de James Brydon vind ik wel een knappe kop.  Een echte driehoek bijna, met zijn zeer zware basis die uitmunt in het puntje.  Mooi.

Nymphaea Nangkwag Blue
Nymphaea Nangkwag Blue

Bij de tropische waterlelies heb je natuurlijk ook “speciallekes”. De Nangkwag variëteiten bijvoorbeeld, die door hun kenmerkende kelkblaadjes al vanuit de knop je aandacht vragen en zich volledig onderscheiden van de rest van de bloemblaadjes.
Ten slotte is er natuurlijk ook de “gevaarlijke” knop van de Euryale ferox volledig omgeven door fijne stekeltjes om ongedierte op een afstand te houden.  Ook de Victoria’s, met hun stekels op het onderste deel van de bloemknop en op de bloem- en bladstelen, ook dit weer ter bescherming!

Ondertussen hebben we nog een nieuw soort bloemknop, logisch ook, er is een nieuw soort plant.  De ISG’s, de intersubgenics, kruisingen tussen winterharde en tropische waterlelies.  Sommige bloemknoppen hebben een kelkblad met een klein kapje dat de knop mooi dichthoudt, hierdoor is het echter soms moeilijk voor de bloem om open te komen, een kleine tik op de bloem lost dit probleem op…

Hier kan je de verschillende bloemknoppen bekijken waarover we het in dit artikeltje hebben.